Grooverider – hög precisions drum’n’bass

Det var mot slutet av 90-talet som jag halkade in på drum’n’bass, ungefär samtidigt som genren antagligen nådde sin höjdpunkt. Jag tror det var E-Z Rollers med sin jazziga ”Weekend World” som fick mig att öppna öronen. Rätt svängigt och hyggligt lätttillgängligt. Sedan var det Adam F. och ”Colours” som går i samma stil. Det hade kunnat fortsätta så och skulle antagligen till slut landat i frälsningen med Dizzee Rascal.

Men andra saker kom i vägen och istället blev det lite spridda anteckningar om intressanta spår från drum’n’bass-scenen. Ett av dem är Grooverider. Antagligen hörde jag honom på P3 Klubb, möjligen med ”Dreams of Heaven”. Så obegripliga 14 år senare finns det tid att börja borra i lite äldre lager och kolla upp samlingsskivan ”Grooveriders Present: Prototype Years”.

Ok jag erkänner, det hade varit roligt om den här skivan hade släppts i år. Det är ändå något speciellt i att vara inne i samtida trender, vare sig det gäller musik, mode eller andra konstarter. Man får en känsla av att delta i en rörelse och ja… vara lite inne kanske. Desto mer häpnadsväckande hur fräsch, spänstig och samtida alla tio låtar på skivan ändå känns. Erkänner att jag har rätt dålig koll på electronica i dag. MEN, desto bättre koll på hur populärmusik kan åldras. Eller som i det här fallet, knappt alls.

Det är intelligent gjort, många gånger repetitivt med mycket små variationer men med kirurgisk precision där inget är lämnat åt slumpen. Samtidigt utan att låta det minsta sterilt, åtminstone inte utan avsikt. Kanske inte direkt trallvänligt, men för den som vill bredda sin electronica-sfär väntar en suggestiv belöning.

Helt enkelt imponerande och bland det bästa jag hört i den här genren… så här nästan 15 år senare. Men inte för sent: den här musiken är redan en del av klassisk musikhistoria och kan inte bli mer inaktuell än till exempel Kraftwerk. Artisterna som deltar på skivan har redan satt sina spår i övrig populärmusik, även om det kan dröja länge än innan man kan höra reminiscenser i den musik som når ut i de bredare fårorna.