Den repetitiva konstformen

Profound Sounds Vol 1. är en av mina absoluta favoriter när det gäller samlingsskivor i den här genren. Ett riktigt fint tvärsnitt av vad den här scenen kunde erbjuda i slutet av 1990-talet – intelligent, elegant och superbt mixat. Och nej, skivan finns inte på Spotify.

Jag vet inte riktigt vad som krävs för att man ska uppskatta det här fullt ut. Kanske en känsla för det återhållna, minimialistiska, repetitiva. De små nyanserna som knappt går att urskilja. Eller bara ett igenkännande av samtidsandan uttryckt i beats och looper.

För min egen del tror jag det framför allt handlar om att det är en produkt som nischar sig i gränslandet mellan populära club-hits och avantgardistiskt musikskapande. Det är bitvis extremt skönt house sväng som fortfarande borde passa på vilken club som helst (eller, tja jag vet inte, har inte så bra coll på vad som rör sig därute). Samtidigt är det smart gjort och inte bara catchigt. Finns visst en volym 2 att kolla upp också. Tio år försent? Den här typen av skivor är det aldrig för sent för.